fbpx

Nobili hírek 2019 – 2. rész

Nobili ADAPTIVE – egy név, amit érdemes megjegyeznünk.

Az új generációs permetező új dimenziót nyit, előnyeit felsorolni is nehéz: hatékony és pontos permetezés mellett még a kezelt növényzet 3D-s modelljét is elkészíti.

Az olasz Nobili 2019. évi újdonságairól szóló cikksorozatunk második részét olvashatják:

 

Amikor először láttuk a 2018-as EIMA International kiállításon az új ADAPTIVE2 rendszerrel szerelt Nobili permetezőt, percekig csak szótlanul vizsgáltuk az alkalmazott megoldásokat. Aztán levontuk a következtetéseket: rendkívül átgondolt és szofisztikált rendszerrel állunk szemben.

És akkor még nem tudtuk, hogy a háttérben a számítógép mit is csinál…

 

A Nobili a korábbi ADAPTIVE (a 2016-os EIMA International kék szalag díjasa) rendszer tapasztalatai alapján teljesen újra gondolta a precíziós permetezést. Ez lett a fontos javításokkal és fejlesztésekkel ellátott ADAPTIVE2.

A permetezőt jelentős elektronikai és informatikai rendszer működteti, amelyeknek köszönhetően az eddigi képességek és hatékonyság magasabb szintre lépett. Célzott megoldásokat alkalmaztak a permetszer felhasználás- és a környezeti behatások minimalizálása érdekében.

A modulárisan felépülő rendszert egy színes, jól átgondolt és könnyen értelmezhető érintőképernyős felületen keresztül vezérelhetjük.

Pár működési paraméter beállítását követően a gép kész a folyamatos munkavégzésre, amely minden lépését naplózza a rendszer memóriája.

ne adaptive sprayer

Köszönhetően a valós idejű lézeres feltérképezésnek és az azt követő adat kiértékelésnek az ADAPTIVE2 elkészíti a vegetáció 3D-s modelljét (Digitális Lomb Modell), ami alapján történik a permetszer precíziós felvitele.

A rendszer használata többszörös előnyt biztosít:

  • hatékony permetszer felhasználás mellett kisebb a környezet káros behatása
  • növeli a hatótávot, az alacsonyabb permet felhasználásának köszönhetően
  • gyorsítja a folyamatot: az alacsonyabb felhasználásnak köszönhetően ritkább utántöltést igényel

190107 nes 00001

Az ADAPTIVE2-t a gyártó okostelefonokra emlékeztető felszereltséggel látta el. Megtalálható benne a GPS-, Bluetooth- és GSM modul (mobil), illetve Wi-Fi és Wi-Fi direct csatlakozási lehetőség is. Ezek tudatába nem meglepő, hogy akár élőben, több különböző eszközön kapunk olyan információt az aktuális – vagy korábbi – munka adatairól, mint például geo referencia adatok vagy a vegyszer felhasználás.

A távoli kapcsolódásnak köszönhetően az ADAPTIVE2 működési és diagnosztikai adatainak elérése mellett a gép akár a távvezérlés funkcióval is elérhető.

 

Nobli ADAPTIVE2 permetező
Vezérlés és
elektronika

Nobli ADAPTIVE2 permetező
Lézeres
érzékelő

Nobli ADAPTIVE2 permetező
Ultrahangos
szintmérő

Nobli ADAPTIVE2 permetező
Permetezés
vezérlő

Nobli ADAPTIVE2 permetező
Folytószelep
és hajtómű

Nobli ADAPTIVE2 permetező
Hibrid
fúvókák

Nobli ADAPTIVE2 permetező
Fúvóka
szabályzók

nas 08 2
Színes érintő kijelző

{loadmoduleid 265}