fbpx

Nobili hírek 2019 – 4. rész

Biztonság, mindenek előtt. A személyi sérülések elkerülése mellett a munkaeszközünk működési biztonsága is kiemelten fontos.

A Nobili FOLDING CONTROL a szállításhoz összecsukható eszközök védelmét hivatott ellátni.

Cikksorozatunk befejező, 4. részét olvashatják:

 

A Nobili kínálatában akár 6 és fél méter munkaszélességű szárzúzók is megtalálhatóak, melyek közúti szállítását vagy a komolyabb manőverezést csak a karok felhajtásával lehet megoldani. 

rms610

A FOLDING CONTROL megszületésének oka, hogy az összecsukható szárzúzó karjainak felhajtása előtt tökéletesen megbizonyosodjunk a tengelyek megállásáról, hiszen összecsukás közben a meghajtórendszer forgása a gép áttételeiben komoly károkat okozhatnak – nem beszélve az esetleges személyi sérülésekről.

Ennek oka: bár a TLT-t lekapcsoltuk, a szárzúzó tovább forog a súlyából és a forgási sebességből fakadó lendület miatt. 

190107 fc 0001

A biztonsági rendszer igen egyszerű: egy elektromos szelep elzárja a karok felhajtásáért felelős hidraulikus kört. A kezelőt egy a kabinban elhelyezett egyszerű kijelző informálja a tengelyt figyelő mozgásérzékelő alapján.

Természetesen a rendszer tartalmaz egy biztonsági feloldást is, hogy egy esetleges meghibásodás esetén is fel lehessen hajtani a karokat.

ne fc 0001

Az induktív mozgásérzékelő figyeli a kardántengely forgását, és biztosítja, hogy szárzúzó forgása valóban megállt. A FOLDING CONTROL segíti a kezelőt a szárzúzó működtetésében és nagyobb biztonságot ad, továbbá minimálisra csökkenti az esélyét a munkaeszköz megállításakor bekövetkezhető sérüléseket a vezérlésben.

{loadmoduleid 216}