fbpx

A jó ár/érték arány meghatározó volt

Már régen szerepelt keskeny nyomtávú traktor teszt rovatunkban, így egy eddig még lapunk hasábjain csak hirdetésekben megjelent márka után érdeklődtünk Hevesen, a Heveskert Kft-nél. A Goldoni Star 90-es traktorral szerzett tapasztalatokról beszélgettünk Mezei Attila kertészmérnökkel.

Ködös, nyirkos, esős idő váltogatta egymást, míg szinte keresztülszeltük az országot, hogy elkészítsük e havi Teszt és tapasztalat rovatunk anyagát. Mivel a helyszínen is ilyen időjárási körülmények voltak az elmúlt napokban, így a traktorok és kezelőik is pihenőre kényszerültek, pedig munka lenne bőven, hiszen közel 600 hektár gyümölcsösben kell helytállni.

 

Mezei Attila várt már bennünket, így az érkezés után gyorsan a lényegre tértünk, és a gazdaság bemutatására kértük először. Ültetvényeken gazdálkodunk, területünk nagy részén, csonthéjasokat termesztünk, cseresznyét, meggyet, de valamennyi szilvánk is van, emellett almával és körtével is foglalkozunk. Fekvését tekintve a Tisza-tó és a Mátra között egy kicsit fagyzúgos helyen vagyunk, így a kajszi és az őszibarack termesztését ez jelentős mértékben korlátozza, így ezek területei igen csak megcsappantak. Kezdte a mondandóját vendéglátónk.

Miért esett a választás a Goldoni-ra és pont a Star 90-es traktorra?

Kerestünk a gazdaságunkba olyan vezértraktort, amellyel a fő munkáinkat, permetezés, tárcsázás, talajmarózás elvégezhetjük, betakarításkor pedig a rázógépeinket üzemeltethetjük. Már öt darab Goldoni Euro 30-as traktorral rendelkeztünk, és nagyon elégedettek voltunk ezekkel a traktorokkal, pedig már közel 10 évesek. Nem akartunk 4-5 féle márkát fenntartani, emellett, nem utolsó szempont volt, hogy minél kevesebb anyagi ráfordítással, minél több gépet tudjunk vásárolni, ezzel csökkentve a géphiányt a szezonokban. Az előző vásárlások kapcsán már kialakult kapcsolatunk volt az Odisys-szel, a Goldoni traktorok magyarországi képviselőjével és jó ajánlatot tudtak adni., minden igényünkre.   Az elvárásainknak, így legjobban a Goldoni Star 90-es felelt meg, mert a kitűzött feladatokat el tudja végezni és az ára és a felszereltsége is kedvezőbb volt a legtöbb márkától. Azaz ár/érték arányban ezt a traktort találtuk a legmegfelelőbbnek, mely mellett a fogyasztása és megbízhatósága is kimagasló.

Mióta vannak ezek a traktorok a gazdaságban és konkrétan milyen munkákat végeznek?

2011-ben vásároltunk kettő darabot, majd 2012-ben újabb kettőt ezekből a traktorokból, így már 4 db üzemel gazdaságunkban. A csúcsterhelést a gyümölcsfa rázógépek üzemeltetése jelenti, ezek CM-RG-2 típusú, martonvásári gyártmányú gépek. Emellett 2000 literes, Kertitox Bora, 32”-os axiál ventillátoros permetezőket működtetnek, de van Nobili típusú permetezőnk is, szintén 32”-os ventillátorral. A gyümölcsfák közti sorokban 2-2,5 m széles tárcsákat használunk, amikkel jól dolgozik a traktor, de fordulókban és szállításnál, amikor fel kell emelni, akkor a 2,5 m-es esetében, amin elég nagy tárcsalapok is vannak, elkelne plusz pótsúly. Fel lehet így is súlyozni a traktort, de azok más munkáknál viszont nem szükségesek, így akkor meg le kéne szerelni ezeket. Talajmarózást is végzünk a gépekkel, de a legtöbb munkaidőt a permetezéssel töltik a gépek,melyhez a szénbetétes szűrővel szerelt gépeink megfelelőek.

7648602302 94ded84ae2 z

Milyen tapasztalatokat szereztek a traktorokkal?

Az első két traktorhoz képest, amik elég alacsony felépítésűek voltak, a második kettőt már nagyobb kerekekkel szerelték, illetve a forgalmazó által magas kivitelnek neveznek, ami jót tesz a gép has magasságának és a laza, puha, keréknyomos talajon is könnyebben közlekednek vele. Különösen ott jön ez jól, ahol lejtők, vagy hirtelen emelkedők vannak, mert igaz hogy aránylag sík vidéken dolgozunk, de azért akár egy ültevényen belül is előfordulnak dombos részek. Van olyan táblánk, ahol egy kevésbé súlyozott 30 LE-s traktor már fel sem tud menni, igaz az ilyen terület gyümölcstermesztés szempontjából sem ideális. A Star 90-eseknek persze ez nem jelent akadályt. A motorjuk gazdaságosan üzemeltethető, nem fogyaszt sokat, kellően nyomatékos, ahogy már az előzőekben említettem megbirkózik minden munkagépünkkel, igaz a rázógépek működtetéséhez nagyobb hidraulikus teljesítmény is elkelne, mert akkor nagyobb teljesítményre lennénk képesek a gépkapcsolattal, egyébként működtetni tudja. A növelt hidraulika szállítási kapacitás az új modelleknél már elérhető, ezt mindenképpen meg fogjuk rendelni a következő beszerzésnél. A hidraulika emelőerejével nincs semmi gond, mert a nehezebb gépeket is simán felemeli. A sebességváltó 24 előre fokozata közül ki lehet választani a megfelelőt. A TLT-je 540 és 1000 1/min. fordulatszámmal működtethető, ami biztosítja a permetezők megfelelő működését. A közlekedésben bőven tudja a 40 km/h-s sebességet, erről már magam is meggyőződtem, amikor a traktor után mentem autóval. A kezelhetőség szempontjából a testesebb kezelőink nem annyira elégedettek, de hát ez egy keskeny nyomtávú traktor, a hozzá tartozó fülkével. Most veszünk egy Goldoni Star 3080-as traktor, de annak még keskenyebb a fülkéje, mint a 90-esé. Az ülése egyszerű, mechanikus rugózású. A fűtése, hűtése megfelelő, a permetszer, por nem megy be a fülkébe, de reméljük, hogy ez még hosszabb üzemeltetése után is így lesz. Kiegészítők szempontjából jobb lenne egy szélesebb választék, gondolok itt például a fordítható üléspozícióra, amivel tolt üzemmódban is lehet dolgozni, de tudom, hogy ez a Goldoni-nál csak egy másik modellel megoldot, a Cluster REV-el. Egyszerre mindent nem tudunk megvalósítani, hiszen egy ilyen üzemi méret mellett rendeteg és rengeteg féle gépre van szükség.

A traktor vásárlásakor egy alaptraktort vásároltak, vagy külön specifikálták?

Mivel a mi feladataink nagy részéhez megfelel az alaptraktor így nem is gondolkodtunk egyéb felszerelésekben, ugyanakkor az importőri „alap” szereltség is bőséges. Az elmúlt időszakban fogalmazódott meg az a kérdés, hogy mennyivel lehetne előnyösebb egyes munkáknál a fordítható üléssel és kezelőszervekkel ellátott gép. Alapvetően a minőségre és az árra koncentráltunk, tehát Goldonit használunk, Goldonit veszünk és sokat, mert erre van szükségünk.

Mit tudna mondani a karbantartásról, a kereskedő szervizéről?

Úgy gondolom könnyen karbantartható, egyszerű szerkezet. A terhelést jól viselik. Van olyan traktorunk, ami éves szinten 1500 üzemórát is teljesít. A kisebbeknek több, de a 90-eseknek egy kezelőjük van, ők végzik el a napi karbantartásokat. Összehasonlítva a régebbi más márkájú traktorainkkal, ami más kialakítású első híddal vannak szerelve, a Goldonik kevésbé javítás igényesek. A szerviz úgy gondolom, jónak mondható. Mivel sok Goldoni traktorunk van, így általában szerencsésen össze tudjuk hozni ezeket a munkákat, így egyszerre több traktoron is el tudják végezni. Van úgy, hogy 4-5-ön, de volt már olyan is, amikor 6 gépen egyszerre. Ezeket jól össze tudjuk hangolni a munkákkal, így ebből kieső állásidő nem jelentkezett. Volt egy időszak, amikor úgy éreztem, hogy a növekvő traktorértékesítéssel nem tudott a szerviz együtt haladni, de az utóbbi időben előnyükre, sokat fejlődtek ezen a téren, sőt a szerviz személyi állományánál is pozitív tapasztalataim vannak. 3 év garancia volt, van a Star 90-eseken, most járt le az első kettő traktoron szinte probléma mentesen zártuk a 3 évet.

7648718426 421b2b91e6 z

Voltak-e meghibásodások az eltelt időszakban?

Az egyik 2011-es gépünkön volt már kuplung meghibásodás, amit elég korainak érzek, már ami a vásárlástól eltelt időszakot illeti. Igaz ez a gép jóval olcsóbb volt, mint egy csúcskategóriásnak nevezett, így talán ez is benne van a pakliban, és tapasztalatom szerint az is igaz, hogy az alkatrész árak is kedvezőbbek mint a többi más márkájú traktorainknál, de ott később is jelentkezett az ilyen jellegű gond, lehet hogy csak beállítási oka volt. Jellemző típus problémával nem találkoztam, igaz a kezelők sem egyformák. Az egyik termetesebb kollégánál az ülést kellett hegeszteni, míg másik esetben a motorból hallatszott valami kopogás, de végül egész egyszerűen oldódott meg a dolog. Amit nem tudok egyértelműsíteni az a hátsó felni berepedése volt az egyik újabb gépen, először az egyik, majd a másik keréken. Ez lehet, hogy a nehéz tárcsával végzett munkából is adódhatott, mindenesetre garanciában kicserélte a kereskedő, azóta pedig nem jelentkezett a probléma.

Ha megkérdezik a véleményét a traktorról, kinek ajánlaná?

Azoknak ajánlom ezt a traktort, akiknek szükségük van a nagyobb teljesítményre, de 1500-2000 üzemórá-nál többet nem akarnak vele dolgozni évente. Nem csúcskategória, de egy stabil márka. Egy megbízható traktornak tartom. Mi a kezdetekkor 8 olyan traktorral rendelkeztünk, amivel permetezést is lehetett végezni. Ha az idei tavaszi beruházásaink is megvalósulnak, már 14 traktor és permetező gépkapcsolatunk lesz, szükségünk is van rá a nagy terület miatt. Mi ezt úgy tudtuk elérni, hogy egy jó ár/érték arányú gépet választottunk, jó értéktartással. Ha a keskenynyomtávú gépek árait rangsorolom, akkor véleményem szerint a középmezőnybe helyezném el a Goldonit. Aki ki tudja használni, mindenképp gondolja végig a fronthidraulika, frontkardán lehetőségét.

Az ültetvénytraktor

 

Egyszerűen kezelhető, kényelmes és minden munkaműveletre alkalmas a gyümölcsösökbe, szőlészetekbe tervezett traktorsorozat. Két változatban kapható: Star 90 (81,3 LE) turbós és Star 100 (95,2 LE), turbós, intercooleres motorral. A traktorok csúcssebessége 40 km/óra. A sorozat jellegzetességei: „kettő az egyben” sebességváltó, a Dual Power. Nyomatéknövelő és irányváltó karral, opcionálisan hegyvidékre mind a négy keréken szinkronizált, beépített fékrendszer, jelentős 2, 5 tonnás hátsó emelőkapacitás, az első tengely kormányszöge 57°, jól manőverezhető. A sebességváltó karok elöl lent, és oldalt, könnyen elérhető helyen vannak, ami a vezetést még kényelmesebbé teszi. A fülke önálló egységet képez, a felszerelésnél használt Silent-Block elemeknek köszönhetően a zajszint 82 dB alatti a rezonancia pedig minimális. A fűthető, szűrt levegőjű, és légkondicionált fülke a bukókeret alternatívájaként kapható és tökéletesen védi a gépkezelőt a zaj, a rezgések és a növényvédelemben alkalmazott egészségre káros anyagokkal szemben.

Erős és megbízható motorok

A Star sorozatba beépített négyhengeres turbós motorok minden körülmény között valódi teljesítményre képesek, kiváló nyomatéktartalékkal bírnak és alacsony a fogyasztásuk Emellett az erőgépek akkor is igen hatékonyak, ha szállítani vagy vontatni kell. 40 km/órás sebességük kulcsszerephez juthat, ha gyorsan kell szállítani, vagy egyik ültetvényből kell eljutni a másikba.

Az a bizonyos plusz

Mivel ezeket a traktorokat nagyon sokféle speciális munkaműveletre tervezték, a gépek megalkotása során különleges hangsúlyt fektettek a sebességváltóra. Az új Star verziók standard sebességváltója 40 sebességes (A és B). Egy karral (C) a gépkezelő kiválaszthatja a 8+8 váltót a szinkronizált irányváltóval (D), vagy a szinkronizált 16+8 nyomatéknövelő váltót a Dual Powerrel (D). Utóbbi esetben minden standard sebesség 20 %-kal csökken, így a traktorok a lehető legtöbb munkaműveletre alkalmasak lesznek, minden művelethez van optimális sebesség fokozat és optimális alacsony fogysztás kimagasló dinamikus motorteljesítmény mellett, ezért nevezik ezt a sebességváltót „kettő az egyben” megoldásnak is mely, segítségével a gépkezelő mindig ki tud választani egy olyan fokozatot, ami megfelel az adott munkához. Ez a sebességváltó egyedisége a Goldoni traktoroknak, más márkáknál nincs hasonló megoldás.

7648685346 16d0daf175 z

Széles kormányszög

A Star sorozat hidrosztatikus kormányrendszere terhelésérzékelős (Load Sensing) szeleppel rendelkezik; a hidraulikaolaj ötletes felhasználása módot ad arra, hogy az olajáram döntő része rendelkezésre álljon a csatlakozóknál, emeléshez vagy bármi egyéb munkához. A 2,9 méteres sugarú fordulókör révén a traktor igen jól manőverezik, kifejezetten alkalmas a gyümölcsösök vagy szőlőültetvények soraiban való közlekedésre. A kis fordulókörnek köszönhetően kevesebbet kell a sorba való forduláskor „gépészkedni”, ami idő- és üzemanyag megtakarítást jelent. Az első tengely speciális kialakítása akár 57 fokos kormányszöget is lehetővé tesz akkor is, ha a traktoron nagyméretű gumiabroncs van.

Specialista a sorközökben.

A traktorok fő alkalmazási területe a gyümölcsösökben és a szőlőültetvényekben van, ahol kis méretük, kitűnő súly-teljesítmény arányuk révén a növények károsítása vagy a talaj tömörítése nélkül tudnak dolgozni. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ezeket a traktorokat ne lehetne nyílt mezőgazdasági területen is munkára fogni, hiszen a szükséges teljesítményük megvan hozzá. És hogy a sorozat még sokoldalúbb legyen, a Star 90 és Star 100 két változatban kapható. Van egy „alacsony” kivitel, melyet ott lehet kihasználni, ahol a növény magassága limitáló tényező, például barackosokban, vagy diósokban, ahol a lombozat lelóg, vagy összeér illetve ahol szükség van az alacsony súlypontra, például hegyvidéken. A „magas” modell ott bizonyít, ahol szükség van a nagy has magasságra, vagy egyszerűen csak általános céllal univerzális traktorként lehet üzemeltetni, mint például a szőlészetekben, almástermésűekben, vagy szántóföldi zöldségkultúrákban.

Ugyanakkor tökéletesen megfelel állattartó telepi traktornak takarmánykiosztó kocsi üzemeltetésére, vagy karbantartási feladatok végrehajtására is.

 

Sokoldalúság minden körülmények között.

A Star traktorok hátsó TLT-je kétsebességes: motorfordulatszám és járókerék arányosan is rendelkezésre áll az 540 és 750 1/min, vagy 540 és 1000 1/min fordulatszám.A TLT minden menet sebességfokozattal szinkronizált. A gazdaságos fordulatszám (750 1/min) alacsony vonó erőigényű munkáknál alacsony fogyasztást és az erőgép racionális kihasználását teszi lehetővé. Alternatív lehetőségként a nagy fordulatszámot igénylő munkagépekhez egy 1000-es fordulatszám is igénybe vehető. Mindegyik Star modell felszerelhető egy frontfüggesztésből és első TLT-ből álló munkaegységgel, utóbbi fordulatszáma percenként 1000, vagy kérésre 2000 és független mind a sebességváltótól, mind pedig a hátsó TLT-től. Működéséhez, ki-be kapcsolásához elektromágneses kuplung tartozik, így kombinált munkafolyamatok elvégzésére, többfunkciós eszközök üzemeltetésére ez az egyetlen traktor is alkalmas lehet. Csökken a traktor által szükségszerűen megtett utak száma, nő a gép termelékenysége, csökken a talaj szerkezetét rongáló vagy átalakító tömörödés kockázata.

Beépített fékrendszer a négy kerékben.

A Star traktorokban a fékrendszer is egy fajsúlyos elem, gondoljunk csak a 40 kilométeres közúti sebességre. Ahhoz, hogy megfeleljen a vevői igényeknek, a gépsorozat olajfürdős, többtárcsás féket alkalmaz a hátsó kerekeken vagy mindegyiken (MAX verzió). Az első tengelyeken kerekenként három, a hátsókon hat féktárcsa van, ez szavatolja a hatásos fékezést. Ez a beépített fékrendszer megbízhatóan, erőteljesen, hatékonyan működik mind a nagy sebességű közúti közlekedésnél, mind pedig olyan domb- és hegyvidéki szőlőültetvényekben és lejtős táblákon, ahol a holtbiztos fékezés elengedhetetlenül fontos a biztonságos munkavégzéshez. A Star traktoroknak ilyenkor is kiváló a tapadása. Ezt a biztonságot még tovább fokozza az IST (hajtás szimultán összekapcsolása), amely automatikusan négykerék-meghajtásba kapcsol, ha a fékpedált lenyomjuk. Az első meghajtás, míg a traktor mozgásban van, terhelés közben is kapcsolható a műszerfalon levő kapcsolóval, de bármilyen hiba esetén ez automatikusan is bekövetkezik.

Nagy teljesítmény minden munkagéphez.

Mivel a Star traktorokat úgy tervezték, hogy a szőlészetekben és gyümölcsösökben előforduló legkülönfélébb munkaműveletekre alkalmas legyen, így magától értetődő, hogy még a legkifinomultabb munkagépekkel is megbirkózik. A hidraulikus rendszerben jelentős mennyiségű olajáram kering, ami elegendő a hidraulikus működtetésű berendezések és akár három hátsó- és két első hidraulika csatlakozó beépítése esetén is. A hátsó emelőmű elhelyezése és kialakítása révén több mint 2500 kg emelésére képes. A frontfüggesztés, amely nem szériatartozék, a traktor szerkezetéhez szervesen kapcsolódik és 1 tonna emelésére képes. A tesztelések során utóbbi berendezés kifejezetten hasznosnak bizonyult a stabilitás szempontjából, ugyanis még a messzire „túlnyúló” bonyolult munkagépeket is jól lehet szállítani.

7648752454 ca26938933 z

Hely, kényelem, biztonság

Ezek a traktorok egyszerre nyújtanak kényelmet és biztonságot, funkcionálisak és termelékeny működést biztosítanak. A vezetés közbeni komfortról a négy elasztikus rezgéscsillapítóra szerelt integrált kabin gondoskodik, ami a kezelőt elszigeteli a kellemetlen rezgésektől. A kényelemhez hozzájárul a terhelésérzékelő szeleppel rendelkező „power steering” kormány, az opcionálisan kérhető légrugós ülés és az állítható kormányoszlop. A bukókeret alternatívájaként a Star sorozat fülkés változatban is megrendelhetők. A fülkék sajátossága a tágas, hangszigetelt, szűrt és kondicionált levegőjű munkakörnyezet, ahonnan optimális a kilátás. Most a Star traktorok fülkéihez még ráadásul olyan “deluxe” elemek is rendelhetők, mint a hő- és hangszigetelő bevonat, illetve a kárpitozott, kényelmes ülés. A vezérlőművek elrendezése a modern ergonomikus elvek alapján történt, kényelmesen elérhetők és funkcionális csoportokba vannak rendezve. A Goldoni új traktorsorozatát előről hátra nyitható motorháztetővel szerelték. A karbantartás során a gépészeknek a kívánt területek könnyen és gyorsan hozzáférhetők, áttekinthetők, így a rutinszerű karbantartás miatti állásidő a minimumra csökken.

Kényelem

A fülkék kényelme két kulcsszóval jellemezhető: a csend és az ergonomikus elrendezés. A fülke és a sebességváltó minden egyes érintkezési pontját speciális szilikonos rezgéscsillapító anyaggal leszigetelték. A modern anyagok és megoldások jelentősen hozzájárulnak a gépkezelő kényelméhez.

Hozzáférhetőség

A nagy ajtókon a fülke könnyedén megközelíthető. A kezelő berendezéseket úgy helyezték el, hogy nem zavarják a vezető mozgását, és a kilátás előre és hátra egyaránt zavartalan.

Légkondicionálás

A kiváló fűtés és aktívszenes szűrő egységgel ellátott szellőző berendezés mellett, alapszerelségként légkondicionálóval szerelt a fülke. Így a traktor kellemes munkakörnyezetet biztosít minden évszakban.

Kiegészítők

Fontos opcionális kellék az első TLT-t és frontfüggesztést magába foglaló egység, amelyen 1 vagy 1N osztályos függesztők vannak. Az 1000 percenkénti fordulatszám révén a traktorra olyan elöl működtetett munkagépek is csatlakoztathatók, amelyek a TLT-n kívül sokszor még hidraulikus csatlakozást is igényelnek. Ilyenből akár 3 is beépíthető előre illetve 2 középre. Ezek a max. 3 hátsó hidraulikacsatlakozóval megfelelő bázist jelentenek a multifunkciós munkagépekhez. A kiegészítők listáját a pótsúly és a vonópad teszi teljessé.

(forrás www.mezohir.hu)